• bezglutenowe warsztaty kulinarne

Akademia bez glutenu

1883.00 PLN

„Akademia bez glutenu” to unikalny kurs gotowania stworzony z myślą o tych, którzy w diecie eliminującej gluten stawiają pierwsze kroki lub, mimo dłuższego stażu, nie mogą odnaleźć się w nowej rzeczywistości i chcą usystematyzować swoją wiedzę. Akademia składa się z sześciu warsztatów. 

Podczas kursu dowiesz się między innymi:

  • jak łączyć naturalnie bezglutenowe mąki, tak aby mieszanki odpowiadały różnym typom wypieków,
  • dlaczego często mimo używania tych samych proporcji, trudno wielokrotnie uzyskać ten sam efekt,
  • które z zasad stosowanych w tradycyjnej kuchni nie sprawdzą się kiedy masz do czynienia ze składnikami bezglutenowymi.

Pod okiem doświadczonego praktyka, unikając porażek i frustracji, przygotujesz dziesiątki wypieków, a także zostaniesz wyposażony/-a w umiejętności, dzięki którym kuchnia bezglutenowa nie będzie już miała przed Tobą tajemnic.

Akademia podzielona jest na sześć spotkań:

  1. 5.10.2017 r. Domowe mieszanki mąki, ciasto naleśnikowe. Rozpoczęcie cyklu spotkań, omówienie programu, zapoznanie uczestników.Przygotujemy mieszankę mąk, którą zabierzesz do domu, a także klasyczne, cieniutkie niczym bibułka naleśniki crêpes, amerykańskie, puszyste pancakes, racuchy z jabłkami oraz chrupiące placuszki warzywne z dipem z rzodkiewek.
  2. 12.10.2017. Ciasto pierogowe i makaronowe. Zrobimy  dwa rodzaje pierogów: słodkie i wytrawne, knedle ze śliwkami, dwa rodzaje makaronu od podstaw oraz lasagne z bakłażanem.
  3. 19.10.2017. Ciasto drożdżowe. Upieczemy pizzę na cienkim cieście, chleb drożdżowy, bułki śniadaniowe, rogaliki oraz pączki pieczone.
  4. 26.10.2017. Ciasto kruche i ucierane. Przyrządzimy tartaletki na słodko, wytrawny quiche, klasyczne blueberry muffins, chocolate chip cookies, a także babeczki z kremem czyli zgrabne cupcakes.
  5. 9.11.2017 Biszkopt i torty. Przygotujemy perfekcyjny biszkopt, biszkopty lady fingers, roladę, torcik czekoladowy oraz modny dripcake z białą czekoladą i świeżymi owocami.
  6. 16.11.2017. Elegancka uczta. Zakończenie cyklu spotkań, rozdanie dyplomów i prawdziwa uczta będąca zapowiedzią drugiego stopnia Akademii. Przygotujemy ciasto parzone na eklery, a także fondant czekoladowy, bliny gryczane, wytrawne galette oraz tartaletki z opalaną bezą.

Wszystkie warsztaty prowadzi Weronika Madejska, która gotowanie bez glutenu praktykuje od lat. Samouk, tworzy autorskie przepisy dedykowane osobom na dietach eliminacyjnych. Kiedyś mała i chuda dziewczynka z wiecznie bolącym brzuchem, dzisiaj autorka bestsellerów „Bez glutenu bez wyrzeczeń” oraz „Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem”. Twórczyni bloga www.Natchniona.pl, która dzięki swoim przepisom pomaga osobom na dietach eliminacyjnych cieszyć się życiem każdego dnia. 

Cena obejmuje:

  • sześć lekcji na indywidualnym, doskonale wyposażonym stanowisku wraz z dostępem do wszystkich niezbędnych sprzętów,
  • składniki potrzebne do realizacji przepisów,
  • zeszyt ze wszystkimi wykorzystywanymi recepturami oraz wskazówkami,
  • degustacje przygotowanych potraw i wypieków,
  • napoje podczas zajęć.

Dodatkowe informacje:

  • Akademia kierowana jest do osób początkujących.
  • Terminy zajęć: 5.10, 12.10, 19.10, 26.10, 9.11, 16.11.
  • Zajęcia odbywają się raz w tygodniu (czwartek) i rozpoczynają o godzinie 18.00.
  • Czas trwania jednej lekcji: 3-4 h
  • Minimalna liczba uczestników: 8

W realizowanym programie wykorzystywane będą jajka, mleko i cukier.

Mimo, że używamy certyfikowanej mąki bez glutenu,wałków, które nigdy nie miały styczności z mąką glutenową, a sprzęty przed każdym spotkaniem są dokładnie czyszczone, w studio na co dzień odbywają się lekcje gotowania tradycyjnego dlatego nie możemy zapewnić środowiska w 100 % bez glutenu.

Istnieje możliwość uczestniczenia w pojedynczych zajęciach. 

Podobne produkty

Nie dziękuję